var mı bişeyler

29 Mayıs 2023 Pazartesi

kuru otlar üstüne ya da kuru otlar üstünde

 evvela selam,


nuri bilge ceylan muhibbanları olarak uzun süredir merakla beklediğimiz "kuru otlar üstüne" filmi ilk gösterimini nuri abimizin çok sevdiği ve artık orada mekanın sahibi gibi eller cepte takıldığı cannes film festivalinde yapıldı. bazı rivayetlere göre 11 bazı rivayetlere göre 15 dakika ayakta alkışlanan nerdeyse üç buçuk saatlik film biter bitmez sinemaseverler büyük bir sevinçle oturdukları koltuklardan kalktılar ve [kötü olacağına ihtimal vermediğimiz filmi] büyük bir şevkle alkışlamaya başladılar. insanların bu kadar uzun süre alkışlamalarının bence en büyük sebebi filmin üç buçuk saat olması. neden diye soracak olursanız ki hakkınızdır. üç buçuk saat koltuklarına yapıştıkları için oturmayı biraz da bile isteye geciktirmelerinden kaynaklandığını ve bu sebeple alkış süresinin uzadığını düşünüyorum. 

fragmanından pek bişey anlamadık ama duyumlarımıza göre film doğuda görev yapan ve istanbul'a atama bekleyen bir öğretmen etrafında cereyan ediyor. elimizde bir ingilizce bir de resim öğretmeni var ve anlaşılan uzun uzun bu ikilinin diyaloglarını dinleyeceğiz. çoğu sitede ve wikipedia'da yazdığı gibi filmin esas konusu taciz olmadığı, bu mevzunun yan hikaye olduğunu da ekleyelim. 


filmin senaryosunu asıl mesleği öğretmenlik olan ve ahlat ağacı filminde üçkağıtçı hoca'yı oynayan akın aksu, nuri bilge ceylan ve eşi ece ceylan birlikte yazmış. akın aksu'nun 2019 yılında yazmış olduğu, "bir taşra köpeği" adlı bir de kitabı bulunuyor. nuri bilge ahlat ağacı'dan sonra bu filmde de akın aksu'yla çalışarak bu birlikteliğin devamının geleceğini gösterdi sanırım. biz de bu durumdan şikayetçi değiliz. akın aksu bana kasaba, mayıs sıkıntısı ve uzak filmlerinde oynayan ve genç yaşında hayatını kaybeden mehmet emin toprak'ı hatırlatıyor. [mekanı cennet olsun]




filmde yine nuri bilge'nin diğer filmlerinde olduğu gibi enfes fotoğraflar göreceğimizi fragmandan az çok anlıyoruz. soğuk var, kar var, uzaklara bakan doğada tek başına insanlar var, erzurum var bütün bunlar bize haddinden fazla güzel kareler göreceğimizi taahhüt ediyor.

son olarak da tabi filmdeki rolüyle cannes film festivalinde en iyi kadın oyuncu ödülünü alan merve dizdar performansı var. filmi izlemediğim için bu konu hakkında yorum yapamayacağım ama merve dizdar'ın iyi bir oyuncu olduğunu düşünüyorum. ödül konuşması biraz zorlama olmuş bu konuşma bana ricky gervais'in ödül törelerinde boş yapan oyunculara sövdüğü videoyu hatırlattı. [isteyene gönderirim]

velhasıl kelam biz ideolojik olarak insanları ayırmayan iyiye, güzele, kaliteye ve emeğe değer veren bir kısım insanlar olarak nuri bilge ceylan'ın işlerini seviyoruz ve en kısa zamanda izlemeyi bekliyoruz. izledikten sonra da belki bir şeyler yazarım inşallah.

teşekkürler.
allaha emanet olunuz efenim. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder