var mı bişeyler

23 Temmuz 2023 Pazar

köse kadı, bahaeddin özkişi


    desing by: fgraphy 


"hoşlanmadığım bazı şeyler vardır delikanlı, dedi. bunlar küstahlık, sözlerime güvenilmemesi ve anlayıp dinlemeden verilmiş peşin hükümlerdir. ben eğer kötü dersem, bu size göre en az, en kötüdür. benim tehlikeli bulduğum sizin düşünebileceğiniz en büyük tehlike."
s19

"kelimeleri, bilerek ve yerinde kullanırım delikanlı. karşılığı olan mânâları ne fazla ne de eksiktir. size, köse kadı’ya dikkat edin dedim. düşünmemekten yağlanmış beyniniz ve ehlinden emir almamaktan bozulmuş terbiyenize rağmen bu noktaya tekrar dikkatinizi çekerim."
s19

"beyninizi yormak istemiyorsunuz, çünkü, olayların gelişmesi düşüncelerinize uygun düşüyor."
s45

"islâm’da, allah’a rabb-ül müslimîn değil, rabb-ül âlemîn denir. madem ki, allah bütün insanların rabbidir, o halde bize düşen vazife o’nun gerçek nurunu şu veya bu millet demeden yaymaktır."
s61

"yiğit olmamak hastalığına tutulmuştu."
s68

"tanrı bana öyle bir illet verdi ki, verdiği için isyan ettim. ama vermeseydi vermediği için isyan edecektim."
s73

"birşeyi fazlaca övmek ekseriya o şeye karşı tesire çalıştığınız insan üzerinde şüphe uyandırır.
s100

"bunun böyle olmasını temenni ettiğiniz için böyle düşünüyor olmalısınız, dedi. yoksa çok iyi bilirsiniz ki tâ doğumundan muayyen bir inanca itilmiş bir insanın bu inancından sonradan dönmesi tahminlerin üstünde güçtür. tarafsız bir kafayla doğrunun mânâsını incelersek görürüz ki, doğru, kişiye, kişinin içinde bulunduğu topluluğa ve topluluğun yaşadığı asra göre değer alır. onlarca doğrunun tarifi, içinde bulundukları ve içinde bulunmaktan haz duydukları durumdur."
s101

"teyzecik sevincini de üzüntüsü gibi belirtti. yani ağladı."
s100

"ama menfaatin perdelediği göz kadar kör birşey düşünülebilir mi?"
s113

"beni anlayamamasından ve anlayamadığı için de hakkımda iyi olmayan fikirlere sahip olmasından korkarım"
s147

"allah’a hizmet; ısrarla bıkmadan, usanmadan, ümidini kesmeden ve aşırı ümit etmeden hakkın söylediklerini yerine getirmekle, aksi ise, şeytani arzuların sonuna kada tatbşkş şle olur. bu her iki ıcı hizmetkarları da sonuçta bazı kabiliyetlere sahip olurlar"
s148

"hayaller istikbâl tarlalarına ekilmiş tohumlardır."
s150

"türk sultanının ağzında şöyle ifadesini buluyor: “senin askerinin yaşamak arzusundan çok, benim askerimin ölmek arzusu vardır."
s150

"insanı kuvvetli kılan şeyler imanının kuvvetiyle paraleldir. onu yıkacak şeyler imanın zayıflamasıdır. kuvvetin gıdası harekettir. devamlı, durmamasıya ileriye yönelmiş yepyeni hamlelerle hareket."
s151

“buğday gibi olacaksınız.” diyordu. “öğütülüp un olacak, ama beraberinizde o sert granit değirmen taşını da öğüteceksiniz.
s152


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder